onsdag 25 februari 2015

Nu kör vi dubbelt ett tag

Nu är vår nya hemsida klar så bloggen kommer så småningom flytta in där! Men vi kör dubbelt ett tag - samma inlägg både här och där :) 

Vi har även blivit inbjuda som nya bloggare på Vagabonds Resemagasin.En ny spännande fas börjar lagom till hösten inleds här nere på undersidan klotet. Den bästa årstiden om ni frågar oss. Varmt i havet, färska grönsaker och frukt bakom varje krök och varmt, stabilt väder.


Sockervadd åt folket!

Så var serien om vårt liv fram till idag avslutad. Äntligen fick Engla rida och Alvin dribbla lite fotboll. Vi satt alla fyra med ett stort leende på läpparna efter sista vinjetten. Det har varit en omvälvande resa för oss att finnas i så många svenska vardagsrum under sex veckor.

En förmån.
En utmaning.

Vi har både gråtit frustrerat och skrattat högt åt det som visats. Blandade känslor. Precis som det ska vara när man delar så mycket, antar vi.

SVT lyckade på pricken knyta ihop familjen Hoelstads story till vår känsla: Äntligen Påtår på andra sidan.

Vi får många varma och glada tittarmejl. De vanligaste frågorna är nog vad många tittare undrar:
Men - hur gjorde ni??
Hur orkade ni?..
Hur klarade ni hinder och motgångar?
Hur löste ni det praktiska med hus, barnomsorg, skola, jobb, familj, vänner och kompisar...

Under fem år har vi skrivit ner hur vi gjorde, tänkte, kände och valde. 

Och förra veckan kom boken från tryckeriet!
"Påtår på andra sidan" - om konsten att förverkliga sin dröm.

Vi rekommenderar den varmt! Den innehåller det bästa vi kunde komma på, de snyggaste bilderna vi har tagit och mycket av det vi hoppas förmedla:

Nuet är allt vi har. Krama de du älskar, fånga tillfället och lev din dröm!

Själva bygger vi vidare på nästa dröm: vår foodtruck. Alvin vill ju köra igång med sin sockervaddsbusiness!
tisdag 24 februari 2015

Uppdatering av foodtruckprojektet

Idag har vi tagit ett stort steg i rätt riktning. Skönt!

På Nya Zeeland finns, precis som i Sverige, restaurangbranschens värsta fiende, trots att de själva försöker säga att de är till för vårt eget bästa. Livsmedelsverket.

I landet här nere håller de på att luckra upp rigida lagar från 1981 och i större grad tillåta kommersiell verksamhet utifrån ett privat kök. De godkänner också numera food trucks, det vill säga bilar eller vagnar som rullar runt efter behag och serverar mat där folk för tillfället befinner sig.

Men hittills har ingen kommit på idén att kombinera de två i ett och samma fordon. Förutom familjen Hoelstad.

Vi börjar vänja oss vid att det sällan finns rutor för vår entreprenöriella livsstil. Vi vill bygga ett cafékök i vår nya housetruck för att kunna försörja oss på espresso och surdegsbröd när vi reser runt på äventyr i Landet Mittemot.

I Sverige hade man sagt att det inte är genomförbart. Barnen kan nysa i sitt hem och någon kan bli förgiftad om en bacill råkar hamna i kaffemuggen med plastlock. Punkt.

På Nya Zeeland däremot uppmuntrar man ständigt nya idéer men lägger krav på den som kommit på idén att lista ut hur den ska genomföras. En mentalitet som passar oss utmärkt.

Det finns således ingen blankett för att driva kommersiell verksamhet i ett privat kök i en foodtruck som man har som hem. Detta har försenat oss sex veckor i nuläget då vi har slussats runt till varenda anställd på Sydöns myndighet för Livsmedelskontroll. Det fascinerande är att 99% av myndighetspersonerna vi talat med har varit oerhört positiva till idén och på allt sätt uppmuntrat oss att fortsätta driva vårt projekt. Trots att ingen har gjort det förut och ingen egentligen vet hur det ska göras för att bli godkänt. De vi på rad har hänvisats till har dock, efter några dagar, insett att det egentligen inte är de som har makten att ta beslutet om ett godkännande och vi har därför hänvisats vidare igen.

Efter några veckors telefonjagande har vi nu hänvisats myndighetslaget runt och är tillbaka hos den person där vi började. Han - som är lika glad för att höra från oss igen - mejlade över alla blanketter som finns, men som inte kan appliceras, och bad oss helt enkelt uppfinna en ny blankett. Så det har Ola gjort. Han är numera expert i Livsmedelslagar på myndighetsengelska och har idag avslutat ett 14-sidigt dokument som innefattar hela vår affärsidé ur ett Livsmedelskontrollerat perspektiv.

Efter 1,5 kg ansökningshandlingar för uppehållstillstånd, körkortsteori-inläsning för lastbilskörkort i vänstertrafik och läroplansbyggande för båda barnens hemskolning ser vi denna inskickade ansökan som grädde på moset. Snart så! :)

Vi firade med varsitt Ballerinakex. Lyx för bagarns barn på andra sidan klotet!